FESTIVAL FOLCLORIC

COBORÂTUL OILOR DE LA MUNTE

    Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lãsat în casele lor din vale. Primãvara urcã în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodãrie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.  Chiar dacã fumul de stânã e înecãcios, ei îsi iau fluierul la brâu si urmati de oi si câinii lor merg spre vârful muntelui pãscând oile si cântându-si  doinele.

    Ciobanii nu au trãit sub semnul calendarului, al zilelor si lunilor înscrise în el, ci sub semnul anotimpurilor. Au plecat singuri cu oile primãvara pe munte, i-au bãtut vânturi si ploi, i-au mistuit dorurile. Despre toate astea au doinit  auziti de mioare sau au hãulit de au rãsunat vãile. Adeseori, si-au însotit glasul cu tânguirile fluierelor. Atunci când ciobanul era mistuit de dor si necaz, scotea fluierul de pe mâneca cojocului si îsi alina suferintele în frumoasele doine ciobãnesti

    Oierii îsi duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se stricã si zilele devin tot mai rãcoroase, cam pe la Sfânta Marie Micã, ciobanii si bãcitele coboarã în sat. Când toamna îsi aratã primele semne  ciobanii stiu cã oile au nevoie de adãpost pentru iarnã si fãcându-si bagajele pleacã usor la vale  lãsând în urmã nostalgia privelistilor montane.

    Ajunse în satul de obârsie turmele sunt adunate pâlcuri-pâlcuri si se face numãrãtoarea oilor. Gazdele cu putine oi si le iau acasã iernându-le în sat. Adevãratii ciobani, cei cu turme de sute si chiar mia de capete le duc la iernat la câmp.

Peste munti se asterne liniste deplinã. Stânile rãmân singure în imensitatea muntilor, nu se mai aude clinchet de clopot sau fluier de cioban.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru pãstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au sã vinã, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.

      Festivalul Folcloric National "Coborâtul oilor de la munte", festival  aflat la cea de-a XVIII-a editie  are loc în cea de-a treia duminicã a lunii septembrie sãrbãtoreste acest coborât al oilor de la munte. Aici sunt invitate formatii cu specific ciobãnesc din toate zonele tãrii.

Anul acesta sunt invitate pentru a sãrbãtori alãturi de locuitorii comunei Baia de Fier, ansambluri si formatii artistice din judetul Gorj si din judetele  Vâlcea, Sibiu, Olt si Alba. Vor porni în paradã de la cãminul cultural pânã la scena din poiana de la Iesire

Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque mauris dui, elementum vel, suscipit ut, consectetur sit amet, orci. Nullam ante nulla, vehicula a, posuere sit amet, aliquet in, turpis. In sed lectus. Vestibulum odio. Suspendisse sit amet mauris. Ut ligula erat, pretium sed, lobortis at, hendrerit ut, ante. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Suspendisse ante lorem, imperdiet sed, adipiscing non, dapibus nec, nibh. Sed elementum adipiscing tortor.

Maecenas laoreet, arcu eu vestibulum lobortis, mauris tortor eleifend mauris, sed scelerisque turpis nulla vitae mauris. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Pellentesque congue augue in mi. Fusce vel nunc eu erat pellentesque vulputate. More dettails

Primaria BAIA DE FIER

Adresa: Comuna Baia de Fier, nr. 364, judetul Gorj
Telefon: 0253 461 202
Fax: 0253 461 012
Email: baiadefierprimaria[at]yahoo.com

Program de functionare:
Luni - Vineri: 08.00 - 16.00

Program de lucru cu publicul:
Luni - Vineri: 08.00 - 16.00


Viceprimar: Panduru Gabriel
tel. 0721206160
danpanduru[at]yahoo.com

Secretar: Popa Vasile
tel. 0735881126
danpoapajude[at]yahoo.com